16.04.2009

Amacımız

 
Modern evrim teorisi biyolojik bilimlerin temel taşı konumunda olan ve bilim dünyasında yaygın olarak kabul edilen bir teori. Buna rağmen halk arasında tanınma ve kabul edilme oranı oldukça düşük. Bu özellikle Türkiye için böyle. Teorinin insanın günlük hayatıyla ilgili olabileceğini düşünenlerin oranı ise daha da düşük. Oysa özellikle son 40 yıldır organizmaların sosyal davranışlarının nasıl ortaya çıkabileceğinin açıklanmasında yoğun olarak evrimsel analizler kullanılıyor ve diğer organizmalar gibi insanın davranışının ve sosyal hayatının açıklanmasında da evrim teorisi önemli bir rol oynuyor. Kısacası evrim teorisinin bugün geldiği noktayla teorinin halk arasında tanınma şekli arasında büyük bir uçurum var.
  
Bu sebeple Charles Darwin'in doğumunun 200., doğal seçilim yoluyla evrim görüşünü ortaya attığı Türlerin Kökeni kitabının basılışının 150. yıldönümü olan 2009 yılında “İnsan Doğası ve Evrim” başlıklı bu Web sitesini kurmaya karar verdik. En genel anlamda amacımız kamunun bilimsel okuryazarlık düzeyinin artmasına katkıda bulunmak. Daha özel olarak bu özel yıldan başlayarak evrim teorisini herkesin anlayabileceği şekilde tanıtmayı, açıklayıcı potansiyelini ve uygulama alanları açısından önemini vurgulamayı amaçlıyoruz. Daha da özel olarak amacımız evrimsel yaklaşımın sadece milyonlarca yıl önce olup bitmiş olaylarla ve basit düzeydeki biyolojik süreçlerle ilgili konularda değil, günlük hayatta iç içe olduğumuz, insanı insan yaptığını düşündüğümüz, kısaca “insan doğası” dediğimiz konularda da açıklama potansiyeline sahip olduğunu göstermek. 
  
İnsan doğasının evrim teorisine dayalı bir çerçeve içinde biyoloji, psikoloji, antropoloji gibi disiplinlerin bulgularından yararlanarak incelenebileceği kabulünden yola çıkıyoruz. Ele alacağımız konuların içine işbirliği, rekabet, saldırganlık, dil, din, ahlak, kültür, eş seçimi, aile ve akrabalık ilişkileri, sosyal biliş, sosyal ilişkiler, duygular, akıl yürütme ve karar verme mekanizmaları vs. girecek. Bu konuları evrimsel perspektiften ele alan çalışmaları tanıtan yazılara bu sayfada yer vereceğiz. Bunların yanında nörobilim, bilişsel bilim, davranış genetiği, davranış ekolojisi, primatoloji, ekonomi, felsefe gibi alanlardan da yararlanacağız. Aynı zamanda evrim teorisinin bu farklı alanların bir araya getirilebilmesini sağlayacak en uygun kavramsal çerçeve olduğunu düşünüyoruz. 
  
Modern evrim teorisinin temel prensiplerini tanıtmak, en merak edilen sorulara ve tipik yanlış anlamalara açıklık getirmek sayfanın amaçlarından biri. Fakat evrim tamamlanmış bir teori değil. Darwin'in zamanından beri önemli değişiklikler geçirdi. Günümüzde yeni bulgular geldikçe değişmeye devam ediyor. Özellikle insan davranışına ve sosyal hayatına uygulanması bazan sert tartışmaları beraberinde getiriyor. Biz de bu alan içi tartışmaları, en son bulguları ve ortaya çıkan yeni yönelimleri ön plana çıkaran bir tutum izleyeceğiz.
  
Bilimin halka tanıtılmasının yanında bu sayfayı kurarken başka bazı yan amaçları da göz önüne aldık. Bunlardan biri bilimsel yöntemi ve bilimsel yaklaşımı tanıtmak, bu amaçla modern bilim felsefesinden yararlanmak. Bilim felsefesi son 50 yılda önemli değişiklikler geçirdi. Oysa özellikle evrim teorisinin bilimselliğiyle ilgili tartışmalarda hala eski bilim anlayışlarından yola çıkıldığını görüyoruz. Daha yeni yaklaşımlardan yola çıkanlar ise genellikle relativizmden başka savunulabilir bir görüş olmadığını, kabul gören bir bilimsel teorinin kabul görmeyen görüşlerden temelde bir üstünlüğü olamayacağını düşünüyorlar. Bilimsel yöntemle ilgili modern görüşlerden yola çıkarak relativizme düşmeden bilimsel teorilerin nasıl değerlendirilebileceği de bu sayfanın temalarından biri olacak.
 
Diğer bir amaç bilimsel konularda bir kamusal tartışma alanı oluşturmak. Bu özellikle Türkiye'de eksikliği hissedilen bir şey. Bilimsel gerçeklerin bilim adamlarının tekelinde olmadığına, bir tarafın aktaracağı ve diğer tarafın pasif olarak alacağı bir şey olmadığına, bilimin tartışılabilir olması gerektiğine, gerçeklere ampirik verilere dayalı rasyonel tartışma sonucunda ulaşılabileceğine ve toplumsal politikaların bu tür bir tartışma süreci sonucunda oluşacak uzlaşma ile belirlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu amaçla bu sayfayı bir tür kamusal tartışma alanı olarak kullanmayı, kendi fikirlerimizi tartışmaya sunmayı ve farklı fikirlere de yer vermeyi hedefliyoruz.


5 yorum:

Erol Akcay dedi ki...

Merhabalar, sitenizi simdi gordum, elinize saglik demek istedim. Ozellikle bu sayfada anlatilan yaklasiminizi cok dogru buluyorum. Bu gibi sitelerin trafiginin artmasi Turkiye'de bilim ve evrimin anlasilmasi icin cok faydali olacak. Baglanti halinde kalmak dilegiyle.

Sule Guney dedi ki...

Merhaba Erol Bey,
Oncelikle yorumunuz icin tesekkur ederiz. Amaclar kisminda siraladiklarimizi gerceklestirmek icin grup olarak elimizden geleni yapiyoruz ve yapmaya devam edecegiz. Bu konuyla ilgili kisilerle veya sitelerle baglanti halinde olmanin, bizi amacimiza goturecek en onemli ektenlerden biri oldugunu da dusunuyoruz. Ilerleyen zaman icinde daha fazla yorum, oneri ve elestirilerinizi duymak bizi cok sevindirecektir. Tekrardan tesekkurler.

expert dedi ki...

Merhabalar,blogunuza şans eseri google uzerinden ulaştım ve biraz göz gezdirdim ve sunu söyleye bilirimki Türkiyedeki insanlarımızın biraz dahi aydınlanmasını sağlayaıp gözlerini açacak bu tür bilgileri yayınlayan sizin gibi blogların dahada çoğalmasını desteklemek amacıyla size yorum yazmak istedim.Bilim adına en ufak katkı dahi bizim ülkemiz için büyük birşeydir diye düşünüyorum.Ayrıca sitenizin hitine katkıda bulunmak adına site linkinizi kendi bloguma sizden bir alıntı yaparak ekledim belki ufakta olsa size bir katkım olur:)
Başarılı bir blog bence başarınızın devam etmesi dileğimle...

Hayyam dedi ki...

Tebrik ediyor ve çalışmalarınızın devamını diliyorum.

Adsız dedi ki...

evrimin tarihsel gerçekliğini şu ana kadar çıkan bilgi ve kanıtlar gösteriyor.sorun şüki toplumsal ilşkilerde nasıl insanlarla evrimi yaşama indirgemeyi yapmalıyız .toplumsal algı ön yargı ve korkunun üzerine kutulmuş tarihsel gerçekliğinde başlayarak sade dille anlatım yararlı olur.din bakışı insanlarda korku üzerinde kendini yaşatıyor evrimi konuşan insanlar mantıken doğru buluyor gerek geleneksel anlayış gerekse alt yapının olmaması gelişimini engelliyor.kararlı dahada bilgide derinlili olunursa insanlar değişicektir.

Yorum Gönder